HACCP jest metodą zabezpieczania żywności, która w dużej mierze opiera się na zapobieganiu zagrożeniom. Polega na identyfikacji miejsc, w których mogą pojawiać się niebezpieczeństwa oraz na zapobieganiu ich powstania.
Jest to postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.
System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
System HACCP jest systemem przyjaznym i korzystnym zarówno dla konsumenta, jak i dla przedsiębiorcy działającego w obszarze żywności. Na obowiązku wdrażania systemu HACCP w firmach, konsument zyskuje pewność, że spożywana przez niego żywność jest całkowicie bezpieczna. Przedsiębiorca posiadając prawidłowo wdrożony i funkcjonujący system buduje zaufanie konsumentów do firmy i poprawia jej wizerunek.
Pracujemy zgodnie ze standardami bezpieczeństwa żywności: BRC, IFS, TESCO, GLOBAL, PN-EN 16636.
Opracowujemy dla klientów Oceny Ryzyka Występowania Szkodników z wyznaczeniem Progów Szkodliwości, Programy Ochrony przed Szkodnikami, Analizy Trendów Zagrożeń w formie wykresów.
Technicy Serwisu posiadają wieloletnie doświadczenie poparte corocznymi szkoleniami branżowymi prowadzonymi przez prof. Stanisława Ignatowicza z SGGW i DDD AUDIT Michał Żak. Ostatnio odbyte szkolenie: Usługi zwalczania szkodników zgodne ze standardami BRCGS: BRC Food 9, BRC Consumer Products 4, BRC Packaging 6
Korzyści jakie może osiągnąć wdrażając system HACCP, obok celu nadrzędnego jaki jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności, to przede wszystkim:
Zapraszamy do kontaktu w celu ustalenia szczegółów wdrożenia systemu w Państwa firmie.