HACCP
HACCP jest metodą zabezpieczenia żywności, która w dużej mierze opiera się na zapobieganiu zagrożeniom. Polega na identyfikacji miejsc, w których mogą pojawiać się niebezpieczeństwa oraz na zapobieganiu ich powstania.
Jest to postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.
System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
System HACCP jest systemem przyjaznym i korzystnym zarówno dla konsumenta, jak i dla przedsiębiorcy działającego w obszarze żywności. Na obowiązku wdrażania systemu HACCP w firmach, konsument zyskuje pewność, że spożywana przez niego żywność jest całkowicie bezpieczna. Przedsiębiorca posiadając prawidłowo wdrożony i funkcjonujący system buduje zaufanie konsumentów do firmy i poprawia jej wizerunek.
Korzyści jakie może osiągnąć wdrażając system HACCP, obok celu nadrzędnego jaki jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności, to przede wszystkim :
- spełnienie wymagań prawa żywnościowego,
- ulepszenie infrastruktury przedsiębiorstwa ,
- aktywne podejście do rozwiązywania problemów związanych z jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
- umożliwienie podjęcia działań zaradczych, przed pojawieniem się problemu,
- zmniejszenie strat produkcyjnych, ilości błędów i braków
- aktualizację wiedzy i podniesienie świadomości personelu,
- zdyscyplinowanie załogi i zacieśnienie współpracy pomiędzy osobami na poszczególnych stanowiskach,
- spełnienie oczekiwań klientów,
- podniesienie pewności i systematycznej powtarzalności jakości produktów
Zapraszamy do kontaktu w celu ustalenia wdrożenia systemu w Państwa firmie.